Det skal være trygt at være med til at skabe Roskilde Festival. Grænseoverskridende adfærd accepteres derfor aldrig, og denne procedure angiver, hvordan du kan få hjælp, hvis du har oplevet grænseoverskridende adfærd, hvis du som leder får en henvendelse fra en på dit team, eller du overværer nogle andre blive udsat for grænseoverskridende adfærd.
Definition af grænseoverskridende adfærd
Grænseoverskridende adfærd defineres som adfærd, der er diskriminerende, voldelig, truende eller som skaber utryghed. Det kan være enkeltstående eller repetitive oplevelser.
Grænseoverskridende adfærd kan være:
- Fysisk. F.eks. fysisk vold eller overgreb, berøring uden samtykke, beglo eller stalking
- Verbal. F.eks. nedsættende, hadefulde eller sexistiske kommentarer
- Ikke-fysisk. F.eks. Deling/ophæng af krænkende billeder, nedsættende eller sexistiske kommentarer digitalt. Negligering af ubehag og mistrivsel. Digital chikanering.
Det skal du gøre, hvis du som frivillig har været udsat for grænseoverskridende adfærd
Henvend dig til din nærmeste leder eller en leder du stoler på. Hvis du ikke er komfortabel med at henvende dig til din leder, kan du kontakt din divisions organisationschef. Find dem her:
- Byplan & Logistik: Johnny Darling, tlf. 29105324. Mail: johnny.darling@roskilde-festival.dk
- Deltagere: Mathilde Abild Andersen, tlf. 22392925. Mail: mathilde.andersen@roskilde-festival.dk
- Handel & Gastronomi: Laura Olsen, tlf. 42714278. Mail: laura.olsen@roskilde-festival.dk
- Kommunikation & Partnerskaber: Frederikke Weien Jensen, tlf. 26188722. Mail: frederikke.weien@roskilde-festival.dk
- Program: Kim Herlevsen, tlf. 60298430. Mail: kim.herlevsen@roskilde-festival.dk
Hvis du har brug for nogen at snakke med eller er i tvivl om, hvad du skal gøre, og det ikke er akut, så ring til vores hjælpelinje på tlf. 78744007, og de kan guide dig.
Det skal du gøre, hvis du som frivilligleder får en henvendelse om, at en på dit team har været udsat for grænseoverskridende adfærd
Hvis den frivillige har akut brug for hjælp, så ring 112.
Hvis den frivillige har alvorlige fysiske eller psykiske tegn af oplevet grænseoverskridende adfærd, så ring på tlf. 78744007, og du bliver guidet til nærmeste sted for at få hjælp. Følg den frivillige hele vejen, og bliv ved dem, indtil de har fået hjælp.
Hvis der ikke er akutte eller alvorlige tegn på fysiske eller psykiske tegn af oplevet grænseoverskridende adfærd, så følg disse trin:
- Lyt og være nærværende. Find et roligt og trygt sted, hvor I kan snakke. Tilbyd den frivillige at tage en ven eller fortrolig med til snakken, hvis det gør vedkommende mere tryg.
- Afdæk oplevelsen. Hvad har den frivillige oplevet, og hvad ønsker vedkommende, at der skal ske? Udvis tålmodighed, og stol på den levede oplevelse, den frivillige fortæller. Oplevelsen er ikke til diskussion.
- Tilbyd den frivillige nogen at snakke med, f.eks. vores Soft Spots.
- Kontakt din divisions organisationschef (se kontaktinfo i forrige afsnit) til sparring om sagen og for at aftale det videre forløb.
- Læg en plan sammen med den frivillige om de næste skridt.
- Aftal konkret opfølgning.
Det skal du gøre, hvis du overværer andre blive udsat for grænseoverskridende adfærd
Det vigtigste at gøre når du overværer nogen blive udsat for grænseoverskridende adfærd er ikke at eskalere situationen og at sørge for, at du og personen, der bliver udsat for den grænseoverskridende adfærd, ikke bliver udsat for fare pga. din indgriben. Derfor er flere af de følgende handlinger både intervenerende og indirekte.
Skrid ind
Træd ind i situationen med et kort og klart budskab om at stoppe adfærden. Gå ikke ind i en diskussion.
At skride ind kan eskalere situationen, så gør det kun, hvis du vurderer, at både personen, der bliver udsat for den grænseoverskridende adfærd, og du selv er i sikkerhed.
Eksempel:
Træd frem og sig direkte til personen, der udfører adfærden:
1. “Det er ikke ok det der. Stop.”
2. “De har bedt dig om at lade dem være. Stop nu.”
Hvis muligt, så start en samtale med personen, der er udsat for adfærden og forlad området sammen.
Eksempel:
1. “Jeg skal ned mod Arena. Vil du med?”
2. “Vi kigger lidt rundt, vil du med?”
Hjælp den frivillige med at få kontakt til venner eller sin leder. Tag om muligt selv med, eller hjælp personen med at få kontakt til en vagt, og fortæl om oplevelsen og de involverede.
Afled
Start en samtale med personen eller skab en distraktion, der fjerner fokus.
Eksempel:
En person bliver råbt a eller snakket nedsættende til, idet du går forbi. Stop og spørg personen, der bliver snakket nedsættende til, om vej.
Find en ven
Spørg en person, der er til stede, om de kan hjælpe, evt. med at distrahere. Sig højt, hvad du ser og gør opmærksom på situationen til dem omkring dig.
Eksempel:
En person bliver snakket nedsættende til, mens du står og venter på en koncert. Kig omkring dig og spot en, der måske ville kunne hjælpe (f.eks. en person i vest eller bare den, der står ved siden af dig). Sig tydeligt, hvad du ser: “Personen med den røde hat snakker nedsættende til personen i den grønne trøje. Kan du hjælpe mig med at distrahere dem?”
Dokumenter
Det vigtigste er altid at sørge for, at personen, der bliver udsat for grænseoverskridende adfærd, får hjælp, så begynd kun at dokumentere, hvis personen allerede bliver hjulpet. At dokumentere den grænseoverskridende adfærd kan være at optage video, lyd eller at tage noter.
Dokumenter kun situationen, hvis du vurderer, at det er trygt at gøre det, og spørg altid personen, der blev udsat for grænseoverskridende adfærd, hvad de gerne vil gøre med materialet bagefter. Brug aldrig materialet uden tilladelse.
Spørg ind
Grænseoverskridende adfærd sker ofte hurtigt, og man har ikke altid mulighed for at skride ind og stoppe det, f.eks. ved tilråb.
Hvis det sker, kan man altid spørge ind til personen, der blev udsat den grænseoverskridende adfærd. Spørg f.eks. om de er OK, om man kan hjælpe dem, eller om man skal følges med dem et sted hen.
Hvis du har dokumenteret situationen, kan du spørge dem, om de vil have dokumentationen og derefter om du skal slette den.