Frivillig på RF24
Foreningen Roskilde Festival arrangerer festivalen. Den er rammen om vores store fællesskab og donerer hele overskuddet fra festivalen til humanitært og kulturelt arbejde, der giver unge drømme liv. Som frivillig kan du være med!
Dit medlemskab gør det muligt for os at skabe Roskilde Festival og dermed gøre en forskel. For festivalen handler om at gøre en forskel. Sådan har det været siden begyndelsen, og sådan vil det blive ved med at være lige så længe, at der står en stærk forening bag festivalen.
Meld dig ind i foreningen
Start med at logge ind på din profil her
Hvis du ikke allerede er logget ind, klik på "Fortsæt som frivillig" og indtast den e-mailadresse, du bruger til at logge ind som frivillig i People.
Når du er logget ind, gå til sektionen "Frivillig / Bliv medlem". Klik på "Bliv medlem af foreningen" og følg instruktionerne på siden.
Som frivillig er du med til at skabe Roskilde Festival.
Vi vil derfor gerne have, at du:
- Tænker på dig selv som medskaber af både din egen og alle andres festivaloplevelse. Vær den frivillige, du også selv gerne vil møde!
- Behandler alle med tolerance og respekt – og sørger for, at andre gør det samme.
- Bidrager til en sikker og fredelig festival ved altid at være den, der bidrager til løsningen fremfor konflikten.
I forhold til dine konkrete opgaver forventer vi desuden, at du:
- Møder til tiden.
- Tager ansvar. Sæt dig grundigt ind i din opgavebeskrivelse inden første vagt. Er du i tvivl om, hvad dine opgaver er, så tal med din leder.
- Først forlader din vagt, når du bliver afløst. Er der tryk på, så tilbyd gerne at blive lidt længere.
- Straks giver besked til din leder, hvis du bliver forsinket eller forhindret i at møde på din vagt.
- Henviser til den person, der har ansvaret for området, hvis du bliver spurgt om noget, du er i tvivl om.
- Taler pænt og ordentlig til både gæster og dine medfrivillige.
- Hjælper dine medfrivillige, f.eks. ved at holde hånden frem og vise dit armbånd ved portene, åbne tasker selv, osv.
- Ikke indtager eller er påvirket af alkohol eller euforiserende stoffer, når du er på vagt.
- Hjælper med at samle og sortere affald og er bevidst om, at affald skal minimeres.
- Rydder helt op efter dig selv i campen, inden du tager hjem
Roskilde Festivals frivilligmanifest udfolder og beskriver vores principper for frivillighed.
DU ER VELKOMMEN
Du er en del af et fællesskab, hvor vi møder hinanden i øjenhøjde med respekt for hinandens forskelligheder. Når vi mødes, bliver vi klogere på os selv og hinanden. Nogle er frivillige på grund af fællesskabet og musikken, nogle vil lære noget nyt, og andre kan simpelthen ikke lade være. Uanset hvorfor du er med, skal du føle dig velkommen og kan få indflydelse på, hvor festivalen skal bevæge sig hen.
DU ER HJERTET
Hver festival er en unik begivenhed, som vi skaber for hinanden, og hver gang du møder andre mennesker på festivalen, er du med til at forme deres festivaloplevelse. For det er igennem dig og dit personlige engagement, at andre deltagere oplever festivalen. Du er derfor med til at skabe det ekstra, der gør oplevelsen helt speciel og mindeværdig for alle, der bor i festivalbyen.
DU FÅR ERFARINGER
Du kan afprøve nye sider af dig selv, du kan få nye venner, og du kan udvide dit professionelle netværk. Måske får du styrket din egen idé om, hvem du selv er, og hvad du er god til. Du får mulighed for at lære, lege, vokse og udvikle dig selv, og du får erfaringer og nye kompetencer, som du også kan bruge andre steder.
DU SÆTTER AFTRYK
Vores ambition er at bidrage til varig forandring i retning af en mere bæredygtig verden - både socialt, miljømæssigt og kulturelt. Du er med til at skabe den varige forandring. Din indsats og dit bidrag kan mærkes hos dem, som du møder på festivalen. Det kan mærkes, når overskuddet fra festivalen doneres til velgørenhed for især børn og unge overalt i verden og det kan mærkes i lokalsamfundet.
VI ER DER FOR HINANDEN
Alle udfylder forskellige roller i skabelsen af Roskilde Festival, og alle bidrag er uundværlige. Vi klæder dig på til dine opgaver, så du har den fornødne viden til at udfylde din rolle. Vi passer på dig og sørger for forplejning, så du er i stand til at yde dit bedste. Det er nemlig vigtigt for os, at du har en god oplevelse og har lyst til at vende tilbage.
Som frivillig på Roskilde Festival kan du få årets unikke frivilligprint på et medbragt stykke tøj, mulepose, bøllehat eller anden tekstil af bomuld eller polyester. Produktet ”Frivilligprint” er på dit armbånd og kan anvendes i Volunteer Print-boden på nedenstående åbningstider.
Åbningstider for Volunteer Print
- Check-In: lørdag 22. juni til søndag 23. juni fra kl. 11.30-15.00
- Check-In: mandag 24. juni til fredag 28. juni fra kl. 14.00-19.00
- Volunteers’ Village: lørdag 29. juni til lørdag 6. juli fra kl. 10.00-20.00
Medbring dit eget tekstil
- Tekstilet skal være af bomuld og/eller polyester. Vi kan ikke printe på fleece eller nylon.
- Vi anbefaler, at tekstilet er rent og uden folder for det bedste resultat.
- Vi printer på alle typer af beklædning: f.eks. strømper, t-shirt, bøllehatte eller mulepose.
- Frivilligprintet må ikke trykkes på tekstiler, der allerede har et skriftligt eller visuelt budskab, men det må gerne printes på et tekstil med et eksisterende tøjbrands logo, neutralt mønster eller tidligere Roskilde Festival-merch.
- Vi har et begrænset antal uafhentede t-shirts fra tidligere år, som du har mulighed for at få udleveret, hvis du ikke har medbragt et stykke tøj selv og ikke allerede har fået udleveret dit frivilligprint. Vi kan ikke garantere, at din størrelse er på lager.
Farver og størrelser
- Vælg mellem tre farver: orange, sort eller hvid.
- Vælg mellem to størrelser: stort print (19 cm bred x 20 cm højt) og lille print (6,5 cm bred x 7 cm høj). Obs: det lille print fås ikke i orange.
Placering og udtryk
- Du vælger selv, hvor du vil placere dit frivilligprint.
- Du må ikke klippe eller på anden måde ændre udtrykket af årets frivilligprint.
Hvilke risici er der ved at få frivilligprintet?
Vores print holder med garanti hele tekstilets levetid, men vi anbefaler stadig, at du vasker dine trykte tekstiler vrangen ud og bruger mildt rengøringsmiddel for at sikre den bedst mulige pleje. Derudover kan vi ikke garantere udskriftskvaliteten på meget strukturerede eller ujævne overflader. Nogle gange opstår der fejl, så printet kan ende med at sidde lidt skævt, og hvis din t-shirt er krøllet, vil trykket ikke holde optimalt.
Hvor lang tid tager det at få frivilligprintet?
- Der kan opstå kø i nogle perioder. Brug kø-tiden på at vælge farve, størrelse og placering.
- Når du kommer frem til trykkerne i Volunteer Print, tager det til gengæld ca. 2 minutter fra du bestiller, til du får dit stykke tøj med årets print.
Hvor mange frivilligprint kan jeg få?
- Du kan få ét print, som tildeles som et produkt på din People-profil.
- Fredag 5. juli og lørdag 6. juli har du mulighed for at tilkøbe et ekstra frivilligprint, hvis vi har flere tilbage. Et lille print koster 40 kr. og et stort 50 kr.
Kan jeg få et frivilligprint, efter festivalen er slut?
Ildsjæle (frivillige, der engagerer sig 100+ timer) har mulighed for at få frivilligprintet fredag 12. juli kl. 17.30-20.30 til Sommerfællesmødet.
Hvad er de miljømæssige fordele ved et frivilligprint fremfor en frivillig T-shirt?
- Når vi trykker på allerede-producerede tekstiler og beklædningsgenstande i stedet for nye, sparer vi ressourcer. Tidligere år har vi produceret 25.000 økologiske t-shirts til hver festival, og én økologisk t-shirt har et CO2e-aftryk fra produktionen på 4 kg CO2, jf. beregninger fra Tekstilrevolutionen. Det gør, at vi på Roskilde Festival har haft en udledning på ca. 100 ton CO2e hvert år på at producere t-shirts – og ca. en tredjedel af dem bliver aldrig afhentet. Denne udledning svarer f.eks. til en anelse mindre, end vi samlet set udleder på benzin og diesel i forbindelse med en festival – eller med andre ord svarende til over 40.000 liter benzin.
- Trykket er et såkaldt “ElastoSoft transfer”, som er miljømærket med STANDARD 100 by OEKO-TEX®.
Det skal være trygt at være med til at skabe Roskilde Festival. Grænseoverskridende adfærd accepteres derfor aldrig, og denne procedure angiver, hvordan du kan få hjælp, hvis du har oplevet grænseoverskridende adfærd, hvis du som leder får en henvendelse fra en på dit team, eller du overværer nogle andre blive udsat for grænseoverskridende adfærd.
Definition af grænseoverskridende adfærd
Grænseoverskridende adfærd defineres som adfærd, der er diskriminerende, voldelig, truende eller som skaber utryghed. Det kan være enkeltstående eller repetitive oplevelser.
Grænseoverskridende adfærd kan være:
- Fysisk. F.eks. fysisk vold eller overgreb, berøring uden samtykke, beglo eller stalking
- Verbal. F.eks. nedsættende, hadefulde eller sexistiske kommentarer
- Ikke-fysisk. F.eks. Deling/ophæng af krænkende billeder, nedsættende eller sexistiske kommentarer digitalt. Negligering af ubehag og mistrivsel. Digital chikanering.
Det skal du gøre, hvis du som frivillig har været udsat for grænseoverskridende adfærd
Henvend dig til din nærmeste leder eller en leder du stoler på. Hvis du ikke er komfortabel med at henvende dig til din leder, kan du kontakt din divisions organisationschef. Find dem her:
- Byplan & Logistik: Jacob Sønderskov, tlf. 41412162. Mail: jacob.sonderskov@roskilde-festival.dk
- Deltagere: Mathilde Abild Andersen, tlf. 22392925. Mail: mathilde.andersen@roskilde-festival.dk
- Handel & Gastronomi: Laura Olsen, tlf. 42714278. Mail: laura.olsen@roskilde-festival.dk
- Kommunikation & Partnerskaber: Frederikke Weien Jensen, tlf. 26188722. Mail: frederikke.weien@roskilde-festival.dk
- Program: Jakob Hejlsted Kaas Ishøy, tlf. 53767267. Mail: jakob.ishoey@roskilde-festival.dk
Hvis du har brug for nogen at snakke med eller er i tvivl om, hvad du skal gøre, og det ikke er akut, så ring til vores hjælpelinje på tlf. 78744007, og de kan guide dig.
Det skal du gøre, hvis du som frivilligleder får en henvendelse om, at en på dit team har været udsat for grænseoverskridende adfærd
Hvis den frivillige har akut brug for hjælp, så ring 112.
Hvis den frivillige har alvorlige fysiske eller psykiske tegn af oplevet grænseoverskridende adfærd, så ring på tlf. 78744007, og du bliver guidet til nærmeste sted for at få hjælp. Følg den frivillige hele vejen, og bliv ved dem, indtil de har fået hjælp.
Hvis der ikke er akutte eller alvorlige tegn på fysiske eller psykiske tegn af oplevet grænseoverskridende adfærd, så følg disse trin:
- Lyt og være nærværende. Find et roligt og trygt sted, hvor I kan snakke. Tilbyd den frivillige at tage en ven eller fortrolig med til snakken, hvis det gør vedkommende mere tryg.
- Afdæk oplevelsen. Hvad har den frivillige oplevet, og hvad ønsker vedkommende, at der skal ske? Udvis tålmodighed, og stol på den levede oplevelse, den frivillige fortæller. Oplevelsen er ikke til diskussion.
- Tilbyd den frivillige nogen at snakke med, f.eks. vores Soft Spots.
- Kontakt din divisions organisationschef (se kontaktinfo i forrige afsnit) til sparring om sagen og for at aftale det videre forløb.
- Læg en plan sammen med den frivillige om de næste skridt.
- Aftal konkret opfølgning.
Det skal du gøre, hvis du overværer andre blive udsat for grænseoverskridende adfærd
Det vigtigste at gøre når du overværer nogen blive udsat for grænseoverskridende adfærd er ikke at eskalere situationen og at sørge for, at du og personen, der bliver udsat for den grænseoverskridende adfærd, ikke bliver udsat for fare pga. din indgriben. Derfor er flere af de følgende handlinger både intervenerende og indirekte.
Skrid ind
Træd ind i situationen med et kort og klart budskab om at stoppe adfærden. Gå ikke ind i en diskussion.
At skride ind kan eskalere situationen, så gør det kun, hvis du vurderer, at både personen, der bliver udsat for den grænseoverskridende adfærd, og du selv er i sikkerhed.
Eksempel:
Træd frem og sig direkte til personen, der udfører adfærden:
1. “Det er ikke ok det der. Stop.”
2. “De har bedt dig om at lade dem være. Stop nu.”
Hvis muligt, så start en samtale med personen, der er udsat for adfærden og forlad området sammen.
Eksempel:
1. “Jeg skal ned mod Arena. Vil du med?”
2. “Vi kigger lidt rundt, vil du med?”
Hjælp den frivillige med at få kontakt til venner eller sin leder. Tag om muligt selv med, eller hjælp personen med at få kontakt til en vagt, og fortæl om oplevelsen og de involverede.
Afled
Start en samtale med personen eller skab en distraktion, der fjerner fokus.
Eksempel:
En person bliver råbt a eller snakket nedsættende til, idet du går forbi. Stop og spørg personen, der bliver snakket nedsættende til, om vej.
Find en ven
Spørg en person, der er til stede, om de kan hjælpe, evt. med at distrahere. Sig højt, hvad du ser og gør opmærksom på situationen til dem omkring dig.
Eksempel:
En person bliver snakket nedsættende til, mens du står og venter på en koncert. Kig omkring dig og spot en, der måske ville kunne hjælpe (f.eks. en person i vest eller bare den, der står ved siden af dig). Sig tydeligt, hvad du ser: “Personen med den røde hat snakker nedsættende til personen i den grønne trøje. Kan du hjælpe mig med at distrahere dem?”
Dokumenter
Det vigtigste er altid at sørge for, at personen, der bliver udsat for grænseoverskridende adfærd, får hjælp, så begynd kun at dokumentere, hvis personen allerede bliver hjulpet. At dokumentere den grænseoverskridende adfærd kan være at optage video, lyd eller at tage noter.
Dokumenter kun situationen, hvis du vurderer, at det er trygt at gøre det, og spørg altid personen, der blev udsat for grænseoverskridende adfærd, hvad de gerne vil gøre med materialet bagefter. Brug aldrig materialet uden tilladelse.
Spørg ind
Grænseoverskridende adfærd sker ofte hurtigt, og man har ikke altid mulighed for at skride ind og stoppe det, f.eks. ved tilråb.
Hvis det sker, kan man altid spørge ind til personen, der blev udsat den grænseoverskridende adfærd. Spørg f.eks. om de er OK, om man kan hjælpe dem, eller om man skal følges med dem et sted hen.
Hvis du har dokumenteret situationen, kan du spørge dem, om de vil have dokumentationen og derefter om du skal slette den.
Udover roller arbejder vi med fællesbetegnelserne Ildsjæl og Festivalfrivillig. Men hvornår er man det ene eller andet?
- Ildsjæle er en fællesbetegnelse for alle, der lægger en indsats på +100 timer i forbindelse med Roskilde Festival. I People er det alle roller som medskaber, ansvarlig, leder og chef.
- Festivalfrivillig er en betegnelse for alle frivillige, der lægger en indsats op til 99 timer. I People er det roller som festivalfrivillig24 og festivalfrivillig32.
Som frivillig kan du købe Roskilde Festival-merchandise med rabat i hovedboden i Central Park fra lørdag 29. juni til tirsdag 2. juli. Herefter sælges kollektionen til normal pris.
Rabat på årets kollektion er mellem 15-20 %. Du kan også købe kollektionen fra 2023 med 40-50 % rabat
Blandt vores engagerede frivillige findes nogle helt særlige, som leder vejen og inspirerer os med deres heltegerninger. Dem vil vi gerne hylde. Derfor udpeger vi hvert år festivalens RFheroes – en æresbetegnelse for de frivillige og teams, der gør en betydelig forskel for vores fællesskab.
På næste års festival vil heltenes navne blive indgraveret i messingplader, som bliver sat i jorden foran Orange Scene. Her vil de ligge blandt andre helte, så vi altid kan mindes og hylde dem for deres heltegerninger.
Sådan nominerer du
Kender du en vaskeægte festivalhelt? Udpeg dem til RFhero ved at udfylde nomineringsskemaet nedenfor.
I år er vi på udkig efter festivalhelte indenfor fem kategorier:
- Årets hjælpsomme person eller team
- Årets frivillig-fællesskab
- Årets frivillige indsats
- Årets nye ildsjæl eller team
- Årets forening
Heltene bliver udpeget af en jury bestående af en række ledelsesrepræsentanter i Roskilde Festival.
Du kan nominere kandidater til RFheroes frem til fredag 12. juli 2024.
Vi skaber Roskilde Festival sammen.
Vi er forpligtede til at sikre, at alle har den bedste oplevelse på Roskilde Festival. Derfor har vi fem retningslinjer for, hvordan vi skaber gode rammer om vores enestående orange fællesskab.
1. Tag del i fællesskabet
Nyd friheden og mød andre med respekt og nysgerrighed. Alle har sin egen måde at være på – også dig! Når du får andre til at føle sig velkomne, skaber du den bedste festivaloplevelse.
2. Pas på hinanden
Hold øjne og hjerte åbne, for vi passer på hinanden døgnet rundt. Træd til, når naboen har brug for en hjælpende hånd eller kontakt værterne fra festivalen, hvis nogen har brug for hjælp.
3. Giv plads
Festivalen kan være intens og euforisk, så vær opmærksom på andre i store og tætte menneskemængder. Vis hensyn til dem, du står ved siden af, og find et roligt sted, når du har brug for mere plads.
4. Ryd op inden du går videre
Vi er sammen i opgøret mod brug-og-smid-væk-kultur. Tag så lidt campingudstyr som muligt med, og tag det hele med hjem. Sortér lejrens affald, så du og vennerne forlader festivalen lige så ren, som I indtog den.
5. Hold en pause
Tag dig en velfortjent festpause og udforsk festivalbyens utopiske og uventede oplevelser, lege og nye venner. De fantastiske minder opstår både i de intense og rolige øjeblikke.
Hvis du udebliver fra en eller flere af dine vagter uden gyldig grund og uden aftale med din leder, kan Roskilde Festival inddrage dit armbånd og opkræve en afgift på 4.500 kr. Du mister også muligheden for at være frivillig på Roskilde Festival de næste tre år.
Bliver du syg eller på anden måde forhindret i at tage dine vagter, skal du kontakte din teamleder.
Dit engagement i vores festival behøver ikke at slutte, når du tager hjem. Mere end 1.000 frivillige ildsjæle planlægger Roskilde Festival hele året rundt. Du kan også blive en del af det helårlige fællesskab!
Hold dine velfortjente pauser i en af vores tre Volunteer Hubs, hvor vi står klar med gratis kaffe, te, vand og saftevand. Se placeringer af de tre Volunteer Hubs i frivilligversionen af festivalkortet.
Volunteer Hub Central
Du finder Volunteer Hub Central i Hal 6, der tidligere har været hjemsted for Volunteers´ Lounge. Her kan du tanke op med kolde og varme drikkevarer, og der er adgang til toiletter.
Åbningstider
Fredag 28. juni fra kl.17.00-02.00
Lørdag 29. juni til lørdag 6. juli fra kl. 07.00-02.00
Søndag 7. juli vil der være gratis kaffe frem til kl.18:00
Volunteer Hub East
Når turen går til den østlige ende af campingområdet, håber vi, du vil slå et smut forbi Volunteer Hub East. Udover gratis kaffe, te, vand og saftevand tilbyder vi et prisvenligt sortiment af drikkevarer med og uden alkohol samt snacks. Og så er der toiletter og varme bade til fri afbenyttelse!
Åbningstider
Fredag 28. juni fra kl.17.00-02.00
Lørdag 29. juni til lørdag 6. juli kl. 07.00-02:00
Volunteer Hub West
Festivalens tredje Volunteer Hub ligger i den vestlige ende af campingområdet. I Volunteer Hub West finder du samme fede faciliteter og lækre sortiment i baren som i Volunteer Hub East.
Åbningstider
Fredag 28. juni fra kl.17.00-02.00
Lørdag 29. juni til lørdag 6. juli fra kl. 07.00-02.00
Du er inviteret til et hav af fede aktiviteter i Volunteers' Village! Få det fulde overblik her.
I Volunteers’ Village har vi samlet alt, hvad dit frivillighjerte begærer. Området ligger i den vestlige del af indre plads – lige nord for Apollo og vest for Bazar-området.
Her kan du nyde en pause i rolige omgivelser. Og når sulten kalder, kan du besøge vores madbod, der står klar med noget for enhver smag.
Se programmet i Volunteers' Village
Volunteers’ Lounge
Når du går ind på området, vil du se et stort telt – det er vores Volunteers’ Lounge. Her er der mulighed for at holde pause i afslappede omgivelser og få opladt din telefon imens. Her kan du også få gratis kaffe, te og saft og i baren kan du købe kolde øl og vand. Du kan også nappe et spil bordfodbold eller beerpong med dine medfrivillige.
Der foregår også forskellige aktiviteter i løbet af ugen, så hold øje med infoskærmene, eller spørg i baren.
Åbningstider i Volunteers’ Lounge
Fredag 28. juni til tirsdag 2. juli fra kl. 09.00-23.00
Onsdag 3. juli til lørdag 6. juli fra kl. 09.00-01.00
Gratis kaffe, te og saftevand fra kl. 06.15
Bar Rock
I midten af Volunteers’ Village ligger Bar Rock, der danner rammer om fest, dans, hygge og gode snakke. Her er et stort udvalg af drikkevarer – og god rabat i dagene frem til åbningen af pladsen.
Åbningstider i Bar Rock
Fredag 28. juni fra kl. 18.00-02.00
Lørdag 29. juni til tirsdag 2. juli fra kl. 14.00-04.00
Onsdag 3. juli til fredag 5. juli fra kl. 14.00-04.00
Lørdag 6. juli fra kl. 14.00-03.00
Volunteers’ Garden
Volunteers’ Garden er et roligt, grønt område, der indbyder til ro og pause. Her kan du slappe af og deltage i en masse forskellige aktiviteter. Glæd dig til yoga, massage, mindfulness, strik, dans, breathwork og meget mere.
Kig forbi vores alkholfrie have, og lad de menneskelige batterier op i rolige omgivelser.
Hold dine møder i et af de tre mødetelte. De ligger i et stille område, hvor der er ro til at tale sammen.
I Wellness-teltet kan du sætte frisuren og lægge make-up’en. Vi har produkter til håret, men medbring meget gerne dine egne. Vores glimmer-værter lægger gerne et drys glimmer på din kind, så du bliver klar til festen.
Åbningstider i Volunteers’ Garden
Lørdag 29. juni til lørdag 6. juli fra kl. 10.00-20.00
Garderoben er åben fra kl. 09.00-05.00 (men lukker kl. 03.00, hvis der ikke er flere besøgende)
Unity
I det nye forsamlingshus Unity inviterer vi til morgensang, fede live-oplevelser, musikquiz og andre hyggelige aktiviteter. Se programmet på skiltene i området.
Åbningstider i Unity
Lørdag 29. juni til lørdag 6. juli hele døgnet rundt.